28 februari, 2009

Målbilden ikväll - en bil

Målet är som bekant viktigt om du ska lyckas med något och ikväll tänker jag på målet med att jag sitter och gör en affärsplan lördagkväll.

En elbil, förstås.
Den första här finns på Tekniska Museet och den är hundra år gammal. Lite tråkigt att de inte kommit längre med elbilstänket på alla år än vad de gjort, men om vi jämför med nedan, den Paris Hilton köpt, får vi ändå säga att industrin skyndat sig på sista tre åren. Läs om det här.
En tyst, relativt miljövänlig, snygg, praktiskt, lättstädad, alltid ren bil där vindrutetorkarna aldrig går sönder precis som allt annat på min nya målbil. Den ska jag köpa när jag når break even.
Min målbild för våren 2010: Jag kliver ut min hybridmersa och kisar mot majsolen. (De där dörrarna ska jag nog byta, tänker jag då...)

26 februari, 2009

Igår var det knarkfest

För oss som vill leva lite på gränsen kommer nu många spännande produkter, förmodligen helt ofarliga. Men kanske inte helt lagliga.

Här får du läsa om en beroendeframkallande knarkprodukt och en uräcklig, båda testade jag igår.

1. Handkrämen från Bodyshop, gjord på hampa, gör dina händer suveränt lena. Hur illa det än var innan du smörjer in dig med denna haschdoftande ljusgröna handkräm, blir dina händer mjuka som en spädbarnsarmhåla. Blodiga nagelband läker och självsprickande fingertoppar blir mirakulöst klappvänliga.
Betyg: En 4 och inte en 5 eftersom händerna luktar som på ett gammalt haschfyllo av den. Men som sagt, mirakulöst bra mot torrhet.



2. Chokladen från min idol Renée Voltaire är inte god. Den smakar för mycket knark. Smaken är ju som baken, men knarkfylld choklad passade inte mig. Hon säger själv att hon blir salig av den och det kanske du blir om du äter tillräckligt mycket. 70 procentig mörk choklad, tio procent fibrer och 12 procent hampafrön. Äcklig kombination visade det sig.
Betyg: En 1, den är ju ändå ekologisk.

25 februari, 2009

Bizzi sportloving

Idag har jag sportlov. Sedan ska jag berätta om knarket. Vi hörs imorgon.

17 februari, 2009

Kriminella roligare än poliser

Här kommer tre tips på saker som skulle fungera mycket bättre, med mycket små ändringar:

1. Polismuseet borde heta tjuvmuseet. Vi var själva där härom lördagen och det borde vi inte varit. Alla älskar deckare idag, kriminologi är en av de mest attraktiva enstaka kurserna på universitetet och riktiga brott intresserar nästan alla. Liksom brottslingar. Polis låter fruktansvärt tråkigt och det är inte alls poliser som polismuseet handlar om.

2. SvD borde inte ha information om gårdagens fel, på första uppslaget, bästa plats i tidningen. Det gör mig så illa att se en fin bild på en snäll farbror som lovar att försöka rätta till alla fel som begicks igår. Det berör ungefär ingen. Utom den som fått sitt namn felstavat eller inkomstuppgiften justerad. Tips! Fixa det med ett mejl till berörda parter, låt missnöjda anmäla det på nätet, som här, eller lägg det åtminstone längst bak i tidningen.

3. Köerna till kassorna i våra stora klädaffärer som H&M och NK fungerar inte längre. Förr var det en kö till en kassa. Enkelt Idag är det ofta en kö till två, eller tre kassor, med stor förvirring som följd. Folk blir irriterade, känner sig lurade och osäkra. Tips! Visa hur köerna går, som på Marks and Spencer i London. Där vet de hur du hanterar folkmassor. Med skylt och staket.

15 februari, 2009

Näthat gick bäst

Nu har jag bloggat i drygt en månad och för att bestämma inriktning på min fortsatta blog ska jag idag analysera vad som fungerat och inte. Intressant är att det är samma gamla grundelement som intresserat folk sedan Shakespeare och de gamla grekerna höll på. Konflikter, relationer och vardagligt mänskliga helst moraliska frågor.

Detta fungerar i min bloggvärld:

1. Näthat. Överlägset bäst gick inlägget om SJ med rubriken Idiotisk SJ-kampanj. En hyfsat onyanserad rubrik med en stark värdering ger läsare, kan jag då konstatera. En rubrik som tangerar näthat. Det var tre gånger fler som läste den dagen, mot alla andra dagar.

2. Aktuell bloggfråga. Mest kommenterat blev inläggen om Liza Marklunds eventuella osanning. Minst två veckor senare än alla andra och ingen stark åsikt ifrågan innehöll de, ändå väckte de känslor och lästes näst flest gånger av alla månadens inlägg.

3. Filantropisk betraktelse. Tredjen mest kommenterat, positivt, även IRL, var inlägget om hur snälla och trevliga farbröder som promenerar tidiigt på morgonen med sina hundar. En enkel vardagsbetraktelse är starkt i bloggvärlden, de flesta bloggar handlar också om detta enkla ämne, visar bloggportalen.

Sämst gick: 1. Den ekonomiska prognosen för i år och nästa. Det skulle man kunna tro att folk ville veta, men jag säger som min gamla chef Per LundsjöE24: "Man kan inte lära folk att älska ekonomi". 2. Att Svt har gjort en bra talkshow gav betydligt färre klick, än om jag hade skrivit att den sög. 3. Det mer politiska snacket om fler höghus gav ungefär noll läsare.

Så här gjordes undersökningen: Jag började blogga i 10 januari och har inte registrerat mig på några bloggportaler. De som läser har hittat mitt ämne via google eller för att den känner mig. Sammanlagt har jag haft 208 läsare sedan starten.

Slutsats: Jag återkommer om den.

13 februari, 2009

Dags för skogen

I helgen är det dags för dig att gå ut i skogen. Stockholm är fint, men du missar något om du inte lämnar tullarna. Naturen och årstidsväxlingarna.
Jag var där och det var så fint. Därför behöver du också skogen:

  • För att stressa av.

  • För att bli frisk efter vinterns förkylning. Varför naturen hjälper immunförsvaret vet inte forskarna, bara att den gör det.

  • Enligt Ayurveda behöver vi se, känna och förstå årstidsväxlingarna med kroppen för att må bra.

  • Skogen är vacker oavsett årstid, stan är det inte.

  • Mindfulness fungerar så mycket bättre i skogen än i stan. Lukten, kylan och tystnaden ger bra förutsättningar för total hjärnutfyllnad. Inget annat får plats.

Fina skogar i Stockholmsområdet: Botkyrka, Lida, Tyresta, eller som på bilden, Hellas.

10 februari, 2009

Idiotisk SJ-kampanj

Eller helt underbar kampanj. Men uselt genomförd. Dåliga resebolagshemsidor och usla weblösningar är inte bara tråkiga, de förstör hela ens dagdrömmande och inverkar tyvärr på ens handlande till den grad att det kanske inte ens blir någon resa.

SJs informationsavdelning har klistrat hela staden med en kampanj som går ut på att de har tågresor till Köpenhamn och flera ställen för 75 kronor. Låter mysigt i vårsolen, tänker resenären, som surfar in på tågsajten så fort hon eller han kommit fram till jobbet.

Där möts resenären av INGENTING.

Ingen rubrik om Billiga resor just nu eller liknande. Du måste fylla i var du vill resa och exakt datum och om du har tur är det en av de billiga tiderna, men sådan tur hade inte jag. Provade naivt med flera olika tider.
Det som finns är Sista minuten, där de gör reklam för billiga resor i januari, nu när vi kommit långt in i februari. Låter billigt för SJ att lova billiga resor så här i efterhand...

Jag säger vakna SJ, godmorgon! Suveränt att ni hakat på det nyväckta tågintresset och lanserar billiga biljetter, men säg mig, var är de?

05 februari, 2009

Så här blir ekonomin 2009 och 2010

Hej kamrater
jag har en hemlig rapport från Erik Pensers kontor på Biblioteksgatan igår. Information avsedd för hundraåringar, iaf mest äldre i publiken, som redan investerat minst 300 000 kronor, upp till hur mycket som helst. Pensers Andreas lovade att om någon ville placera 10 miljoner kronor hos dem gick det att ordna med alla typer av tjänster, även hundpromenaden.
Kristallkronor i taket, röda sammetsgardiner och stolar med initialerna E.P. Det är lunchseminarium och det bjuds på saftig rostbiff och ambitiös potatisgratäng.

Hemliga budskapet i korthet:
1. Aktiemarknaden vänder nu i sommar 2009.
2. Arbetsmarknaden vänder våren 2010.
3. Rätt tid att investera är nu.
4. De hade som mest att göra i augusti-08, sedan blev det helt dött. Då när det var som dyrast ville alla köpa. Nu när priserna vänt ner vill ingen göra aktieaffärer. Deras Andreas konstaterade att vinnarna är de som gör tvärtom.
5. Boräntan går ner ytterligare, redan 11 februari hamnar den på 1,5 procent, enligt deras prognos.

Slut rapport.

01 februari, 2009

Fulländad talkshow

Så där ska en talkshow se ut. Billigt, underhållande och mycket givande.

Där var några av de mest folkkära artister vi har, Rolf Lassgård och Helena Bergström, och Nina Persson, sedan en intervju med roliga författaren/journalisten Hanna Hellquist och sedan en terapeut om föräldrarelationer. Hellquist har skrivit om sin uppväxt med sin tokroliga pappa och plötsligt har de honom på tråden. Tänk om vi hade fått höra Jan Myrdals mamma live om sonens bok, heja. Hellquist såg cool ut, men nervositeten kunde kännas ända in i soffan.
Bra tv.
I redaktionen jobbar nästan bara kvinnor, inte för att det borgar för kvalitet, men så är det i alla fall, och det är ovanligt när det kommer till Svt-produktioner. Som redaktör har de haft det goda omdömet att välja Håkan Lahger, en kille bra på lågmälda succér, och en känsla för fin mix i tv visade det sig nu. Musik-och kulturjournalist, som också skrivit flera böcker, bland annat om kommersiell tv.

Sedan en norrman som programledare. En Fredrik Skavlan. Är det inte märkligt att två av svensk televisions få bra programledare är norska. Har de någon sorts motsvarighet till kommunala musikskolan för blivande programledare?

- Svensk tv har varit en förebild för mig sedan jag började som journalist, så när Svt erbjöd mig att göra en talkshow för svenska tittare kunde jag inte motstå utmaningen, säger 42-årige Fredrik Skavlan, i en intervju på Svts hemsida.

Det är klart att det är kul för Svt att han säger så, men jag undrar lite om han inte ljuger. Norrmännen ser nästan bara svensk tv, det kan ju vara det han menade.

Alla ni som funderar att jobba med tv, gå och sätt dig i publiken, se och lär. Anmäl dig här.

Jag uppskattar verkligen perfekta mediaprodukter, i sin genre. Det är som att mänskligheten går framåt. Alla som gnällt över tv-tablån kan nu sluta gnälla.
Självklart ska jag ändå gnälla. Skavlan var för bra. För bra för en helgkväll.
Det hade kunnat ligga vilken annan dag som helst, utom fredag eller lördag, hade passat bättre. Den typen av fulländad talkshow är omöjlig att sälja in hos sin partner, ungar, polare, morsa och så vidare, en helgkväll.